Teljes értékű gabona

Akárcsak a zöldség és gyümölcs, a teljes értékű gabona is az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos része. Világszerte számos szaktekintély és intézmény, többek közt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt javasolja, hogy fogyasszunk több teljes értékű gabonát.

Tudta, hogy az emberek többsége túl kevés teljes értékű gabonát fogyaszt?

 

Mi a teljes értékű gabona?

A gabona akkor számít „teljes értékűnek”, ha a mag mindhárom ehető és tápláló részét tartalmazza.

A gabona finomítása esetén – amelynek célja általában „fehér” termékek, így finomliszt és fehér rizs előállítása – csak a mag középső részét használják fel. A korpa és a csíra részt eltávolítják, és velük a gabona tápanyagainak egy részét is. A teljes értékű gabona tehát több tápanyagot tartalmaz, mint a finomított gabona. Részben ezért javasolják a táplálkozástudományi szakemberek, hogy étrendünkben inkább a teljes értékű gabonát válasszuk a finomított helyett.

 

A teljes értékű gabona három része

Az aprócska gabonamagnak 3 része van: a korpa, a magbelső és a csíra. A magnak ez a három része más-más tápanyagokat tartalmaz, amelyek mind fontos szerepet játszanak a gabonanövény egészséges növekedésében.

 • A magbelső

A magbelső alkotja a gabonamag legnagyobb részét. Főként szénhidrátokból áll. Ez az a tartalék, amelyből a fiatal növény táplálkozik, amíg ki nem fejlődik a gyökérzete. A magbelső a magnak az a része, amelyet finomlisztté őrölnek.

 

 • A csíra

A csíra nem más, mint a növényi embrió, amelyből az új növény kifejlődik. A teljes kiőrlésű liszt a csírát is tartalmazza, míg a finomliszt nem.

 

 • A korpa

A korpa a mag külső rétege. Feladata a mag védelme. A korpa rendkívül gazdag élelmi rostokban. A teljes kiőrlésű liszt a korpát is tartalmazza, míg a finomliszt nem.

 

Mennyi teljes értékű gabonát kellene fogyasztanom?

A legszélesebb körben elfogadott mennyiségi ajánlás felnőttek számára napi 48 g teljes értékű gabona fogyasztása (US Dietary Guidelines, 2010*).

Ha az alábbi listáról választ 3 opciót, azzal fedezheti a javasolt mennyiségű teljes értékű gabona bevitelét:

 • 1 közepes szelet teljes kiőrlésű kenyér
 • 1 kisebb teljes kiőrlésű zsömle
 • 1-2 tál teljes értékű gabonával készült gabonapehely
 • 3 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű tészta
 • 2 púpozott evőkanál főtt barna rizs
 • 2-3 pohár pattogatott kukorica, zsiradék és só nélkül
 • 3-4 szelet teljes értékű puffasztott rizs vagy ropogós zabkenyér

Mivel az egyes élelmiszerekben a teljes értékű gabona mennyisége nagymértékben változhat, olvassa el kedvenc élelmiszerei címkéjét, hogy megtudja, mennyi teljes értékű gabonát tartalmaznak.

Minden, teljes értékű gabona felhasználásával készült Nestlé gabonapehely adagonként legalább 8 g teljes értékű gabonát tartalmaz.

A csomagolás oldalán elolvashatja, hogy pontosan mennyi teljes értékű gabonát használtunk fel a gyártás során.

*Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának és az Egyesült Államok Egészségügyi és Népjóléti Minisztériumának (2010) étrendi iránymutatásai az amerikaiak részére, 2010. 7. kiadás, Washington, DC: U.S. Government Printing Office. Letöltés: http://www.cnpp.usda.gov/Publications/DietaryGuidelines/2010/PolicyDoc/PolicyDoc.pdf

 

Honnan tudhatom, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e teljes értékű gabonát?

 

 • Keresse a „teljes” szót!

Ha kétségei vannak, egyszerűen nézze meg a címkén az összetevők listáját. Keresse benne a „teljes” szót. Ha a gabonatermékhez a „teljes” jelző kapcsolódik – pl. teljes kiőrlésű liszt, teljes értékű búza, teljes értékű rizs –, akkor az egész gabonamag benne van.

 

 • Ellenőrizze azt is, hogy a teljes értékű gabona az összetevők listájának elején szerepel-e!

Minél előrébb szerepel a „teljes értékű gabona” az összetevők listáján, annál nagyobb mennyiségben található meg a termékben.

 

 • Figyelem!

Mivel az élelmiszerek sokféle formában tartalmazhatnak gabonát, nem mindig egyszerű eldönteni, mi teljes értékű gabona, és mi nem az.

Például ha a címkén a következő kifejezések egyike szerepel: „sokgabonás”, „kővel őrölt”, „100% búza”, „búzatöret”, „hétgabonás”, „korpás” stb., sokan azt feltételezik, hogy a termék teljes értékű gabonában gazdag, holott gyakran egyáltalán nem is tartalmaz teljes értékű gabonát.

A barna szín sem mondható a teljes értékű gabona biztos jelének, hiszen barna színezőanyagok hozzáadásával is elérhető.

 

Teljes értékű gabona garanciavállalás

 

Minden Nestlé gabonapehely teljes értékű gabona felhasználásával készült. Ez a Nestlé garanciavállalása. Minden adag Nestlé gabonapehely legalább 8 g teljes értékű gabonával készül. Keresse minden Nestlé gabonapehely csomagolásának elején a „Teljes értékű gabona hozzáadásával” emblémát – ez a mi garanciánk az Ön számára!